De dimensionale stabiliteit van hout wordt bepaald door verschillende factoren die invloed hebben op de werking van hout. Het bepaalt in welke mate een element van een parket zal veranderen van afmeting na de plaatsing, dus met andere woorden hoe beter de dimensionale stabiliteit, hoe beter en mooier uw parket er zal uitzien na enkele jaren.
Deze eigenschap is een ruim begrip die rekening houdt met alle eigenschappen van hout, de zaagwijze, de houtkwaliteit en het houtvochtgehalte.
De dimensionale stabiliteit kan verbeterd worden door:
Zie ook: hoe kies ik de juiste parketvloer?
- Het hout te drogen zodat het evenwichtsvochtgehalte overeenkomt met een normaal binnenklimaat (+ 9 % houtvocht voor parket)
- Een houtsoort te gebruiken met een lage tot matige werking en een lage snelheid van vochtuitwisseling
- Kwartiershout zal in de meeste gevallen minder werken dan dosse hout. Je kan dus de stabiliteit verhogen door kwartiers hout te gebruiken.
- Elimineren van reactiehout (trekhout, drukhout) en voorkomen van natuurlijke gebreken (kwasten)
- Bepaalde parkettypes zijn stabieler door de opbouw van het parket. Bijvoorbeeld samengestelde parketvloeren of parket met onderparket zijn ontwikkeld om de dimensionale stabiliteit te verbeteren waardoor de krimpvorming minder is dan bij massieve parketvloeren zonder ondervloer.
- Ook kan de afmeting van planken een negatief effect hebben op de stabiliteit. Bredere en langere planken zullen sneller de neiging hebben op zichtbare vervorming dan kleinere afmetingen van hetzelfde type hout.
- Ook de plaatsingswijze kan de stabiliteit verbeteren. Een verlijmde plaatsing beperkt (voor een deel) de werking van hout.
- Alle omringende materialen (zoals ondervloer en muren) dienen ook droog te zijn opdat het hout geen vocht zou opnemen en hierdoor een grotere werking zal vertonen.