Afwerking en onderhoud

De kwaliteit van uw parketvloer wordt onder meer ook bepaald door de afwerking van uw parket. Daarom is het ook uitermate belangrijk een gepast afwerkingproduct te kiezen.

De keuze van dit product is zeker geen eenvoudige oplossing. Wij raden u daarom aan eens binnen te komen in onze toonzaal om de verschillende systemen verder te onderzoeken. Wij geven u alvast een klein overzicht.

De bestemming van de ruimte zal in grote mate het afwerkingproduct bepalen. Ook de manier van onderhoud, en uw levensstijl kan aan het een of ander product voorrang geven. Wordt het parket intensief gebruikt dan is het evident dat de bescherming beter moet zijn dan voor een zolderkamertje dat nooit belopen wordt.

De besproken producten kunnen reeds aangebracht zijn vanuit de fabriek (pre-finished) voor de leg-klaar parketvloeren of kunnen ter plaatse aangebracht worden. Het principe is hetzelfde voor de beide. Ook bij renovatie kan u uit deze methodes kiezen.

Alle besproken types zijn beschermingsproducten welke geen bepaald kleur hebben. Het hout zal de uiteindelijke kleur bepalen. De verschillende naturelle producten zullen wel onderling kleine tintverschillen hebben.

Wenst men een andere kleur (vb: witte plankenvloer of donkerbruine eik?) Dan kunnen onderstaande producten gecombineerd worden met kleurmiddelen om een bepaalde tint te bekomen. Ook kunnen er verschillende technieken toegepast worden om een bepaald effect te bekomen zoals verouderen, ruw maken, oneffen maken, gewilde beschadigingen aanbrengen. Noem maar op, alles is mogelijk. Alle kleurtechnieken zijn te bewonderen in onze toonzaal en worden hier niet verder besproken.

We onderscheiden de volgende beschermingssystemen

Boenen

Het boenen van parket is een aloud gebruik dat nog op vele parketvloeren terug te vinden is. Boenwas is een liquide product dat zowel al grondlaag of als onderhoudsproduct kan gebruikt worden. Het systeem heeft als voordeel dat het een mooi natuurlijk uitzicht geeft aan het hout. Het nadeel is dat deze methode eerder vlekgevoelig is en dat het onderhoud redelijk intensief moet gebeuren.

Daarom wordt deze methode slechts occasioneel meer toegepast bij eventuele renovaties. Men heeft hiervoor een variante ontworpen welke de kwaliteit sterk heeft verbeterd, namelijk het impregneren en boenen.

Impregneren en boenen

Het impregneren en boenen van een parketvloer is de verbeterde versie van het aloude bekende “boenen” van parket. Laten wij het duidelijk stellen dat de beide niet met elkaar mogen vergeleken worden op gebied van kwaliteit en onderhoud!

Dit systeem is opgebouwd uit 2 of meerdere lagen:

 • één of meerdere grondlagen
 • één of meerdere boenwaslagenDe grondlaag bestaat uit een enorm uitgebreid gamma aan producten die allemaal een verschillende werking hebben. Algemeen kan men stellen dat de grondlaag het parket afsluit van vuil en vocht waardoor de bekende beschadigingen door vocht bij het oude geboende parket teniet worden gedaan!Afhankelijk van de soort grondlaag kan met tot meer dan 72u water tegen houden, wat vroeger slechts enkele minuten was!Als onderhoud dient men het parket te boenen, maar dan met veel minder boenwas dan vroeger waardoor het onderhoud ook veel eenvoudiger wordt, en de frequentie van boenen verminderd. Het reinigen doet men best met een flipper of stofzuiger.

Het voordeel van dit systeem is:

 • dat de tekening en de structuur van het hout behouden blijven waardoor het er heel natuurlijk uitziet
 • eenvoudig en goedkoop in onderhoud
 • heel goed resistent tegen vlekken van alle aard
 • lange levensduur
 • ook voor intensief gebruik
 • beschadigingen kunnen hersteld worden

Oliën

Het oliën van een parketvloer is in zekere zin een variante op het impregneren en boenen. Met als belangrijkste verschil dat de impregnatie op oliebasis is.(hetzij volledig natuurlijk of gemodificeerde oliën met een deel vluchtige stoffen) Afhankelijk van de fabrikant van de olie is de opbouw en het onderhoud verschillend. Er wordt aangeraden de voorschriften van de fabrikant te volgen.

Bij de meeste fabrikanten is de opbouw op de volgende manier

 • één of meerdere (hoofd) olielagen
 • één extra onderhoudsolie of 1e onderhoudsbeurt (niet bij alle types)

Het onderhoud kan ook op verschillende manieren gebeuren

 • tussentijds onderhoud met aangepaste zeep reinigen
 • halfjaarlijks tot jaarlijks herolien
 • boenen (zoals bij de geompregneerde en geboende vloeren)

of

Een belangrijk voordeel van dit systeem is de ecologische bewustmaking. Men kiest voor dit systeem omwille van zijn mat en natuurlijk uitzicht, en omwille van het milieuvriendelijk aspect.

De voordelen van dit systeem

 • dat de tekening en de structuur van het hout behouden blijven waardoor het er heel natuurlijk uitziet
 • heel mat uitzicht (afhankelijk van de soort)
 • milieuvriendelijke producten (niet alle merken)
 • eenvoudig aan te brengen voor de doe-het-zelver
 • Eenvoudige herstellingen zijn mogelijk, en u kan het zelf doen. U hebt het dus volledig zelf in de hand
 • Voldoende vlekweerstand (maar niet tegen erg bijtende middelen)

De nadelen van dit systeem

 • Vlekweerstand tegen bijtende middelen
 • Iets intensiever onderhoud

Vernissen (of plastificeren)

het vernissen, plastificeren, vitrifiëren zijn in zekere zin allemaal hetzelfde. Het komt erop neer dat het oppervlak beschermd wordt door een laag vernis. In tegenstelling tot de andere systemen (impregneren of oliën) blijft er dus heel wat product boven op het hout en dringt dus minder in het hout. U loopt dus in feite op de vernislaag. Het zal dus belangrijk zijn om in functie van de te bekleden ruimte (slaapkamer of bureau) het aangepaste vernis te gebruiken. Het vernis moet dus voldoende sterk zijn zodat er niet te snel krassen, putjes, slijtage of andere beschadigingen in komen.

Hoe dan ook, deze laag zal op termijn (afhankelijk van de kwaliteit van het vernis) doffer worden, en in later stadium doorslijten, waardoor deze moet gerenoveerd worden.

De samenstelling van het vernis bepaalt de sterkte van het product. U kan bij ons steeds de technische fiches van de toegepaste producten bekomen. Belangrijk om weten is dat wij over voldoende kennis beschikken om u uit deze ingewikkelde materie het juiste product voor te stellen.

Vernis is in verschillende glansgraden verkrijgbaar van mat, satijn, blinkend of hoogglans. De tekening van het hout zal een beetje vervagen, en er minder natuurlijk uitzien, omdat dit systeem niet in het hout indringt.

Het onderhoud is dan wel eenvoudiger. U hoeft enkel met een polish-product in het water te dweilen en periodiek afhankelijk van het beloop de polish eens zuiver aanbrengen

Het voordeel van dit systeem is:

 • Minst intensief van onderhoud
 • Heel goede vlekweerstand
 • Goed voor vochtige ruimtes

De nadelen van dit systeem is:

 • Iets krasgevoeliger bij de zachtere en goedkopere vernissen
 • Moeilijk plaatselijk te renoveren
 • Verkleuring van zonlicht (afhankelijk van het soort vernis)

Het onderhoud

Het onderhoud van een parketvloer is afhankelijk van het toegepaste systeem zoals hierboven besproken. Omdat er zoveel verschillende toepassingen zijn worden onze klanten hierin begeleid zodat ze hun parketvloer zo lang mogelijk mooi kunnen houden.

Hiervoor worden met al onze klanten onderhoudsfiche mee gegeven van het betreffende parket. Bent u bestaande klant, dan kan u langs deze weg uw onderhoudsfiche aanvragen. Mail ons uw klantennummer door en wij zenden u zo snel mogelijk uw bijhorende onderhoudsfiche.

Uiteraard hebben wij daarbij alle onderhoudsproducten & reinigingstoestellen te uwer beschikking.

Copyright © 2019 W&A Parket. All rights reserved. Cookies | Disclaimer | Privacy statement