Blog

Virtuele showroom. Simuleer uw nieuwe parketvloer

Admonter virtuele showroom 3d simuleer parket in uw eigen woonkamer

Simuleer op basis van uw eigen foto uw nieuw interieur

Neem een foto van uw eigen interieur, en met een paar muisklikken simuleer je heel eenvoudig hoe een nieuwe parketvloer er zou uitzien in uw eigen omgeving. Handig toch?

Admonter is een parketproducent van hoge kwaliteitsproducten en heeft voor alle parketvloeren in het gamma een virtuele showroom gemaakt.
U kan de parketvloeren veranderen van kleur, selectie en richting. Hierdoor krijgt u een vrij realistisch beeld wat een kleurkeuze of het kiezen van een richting aan het visuele aspect kan veranderen.

Simuleer uw parketvloer geheel gratis en klik door naar : Admonter virtuele showroom

 

Simuleer op basis van uw bestaande foto uw nieuwe parketvloer

foto interieur zonder parket -te renoveren woning voor virtuele klant- simuleer uw parketvloer in de virtuele showroom
originele foto

Links : een foto met een interieur en oude vloerbedekking die opgeladen werd naar ‘ADMONTER VIRUTELE SHOWROOM’

Rechts : Het resulaat. Als voorbeeld werd hier gekozen voor een donkeren planken parket om het interieur warm aan te kleden.

Admonter- virtuele showroom - parketvloer toegevoegd- 3d vloer interieur 1 -simuleer uw parketvloer in de virtuele showroom
Resultaat : gesimuleerde parket

Zo werkt het

 

1) Ga naar : ‘ADMONTER VIRUTELE SHOWROOM’
2) Laad uw eigen foto online op bij “ROOM PICTURE”>”OWN PICTURE”
3) Admonter doet de rest

Verander zowel de richting als het type parket op het icoontje centraal op het scherm


Enkele simulatie voorbeelden :

Parketvloer admonter in een keuken

Waarom is een siumlatie van uw parket handig.

Vele bouwers of verbouwers vragen zich wel eens af hoe hun nieuwe woning er zou uitzien met een nieuwe parket.
Wat is het effect van een bleke parketvloer of van een donkere parket?
Plaats je best de parket in de langste richting of in de dwarse richting?
Wat zou het effect zijn van een visgraat parket in mijn interieur? of zou een hongaarse punt leuker zijn in mijn living dan een planken of stroken parket?

Door deze simulatie kan u vrij waarheidsgetrouw een heel snel een paark visuele voorbeelden maken hoe het er zou kunnen uitzien. je merkt ook meteen wat het effect is van de richting van het parket. Ervaar ook de warme uistraling van een donkere vloer of de strakheid frisse look van een bleke vloer.

De tool is geheel gratis te gebruiken en kan ontelbare malen aangepast worden. Breng uw ideale combinatie mee naar de toonzaal waar u alle parketvloeren in de echte wereld kan bewonderen. Want de echte schoonheid van hout moet je ook voelen.


Project H. Heusden

Di legno ostia

Di legno TSB franse eik verouderd parket kleur Ostia 192

Project beschrijving : Renovatie van een bestaande woning op tegelvloer met vochtige ondergrond

dhr. & mevr. H. uit Heusden contacteren W&A parket nadat vastgesteld werd dat in de oude verwarmingsbuizen een lek werd vastgesteld en de mooie natuursteen op vele plaatsen beschadigd werd door het vocht. Tijdens de werfcontrole bleek ook dat er ook geen opgetrokken dampscherm aanwezig was. De bouwheer wenste bovenop de bestaande tegelvloer te werken en bij voorkeur met een gelijmde plaatsing, en dit voor zowel de hall, keuken, living en zitruimte. W & A parket stelde voor om met een drukvochtcoating te werken en met een verzonken tapijt aan de inkomdeur, alsook alle deuren en deurlijsten aan te passen in hoogte waardoor het niveauverschil in de ruimte bijna niet op te merken is.

Keuze parket :

De klant koos voor een Di legno Ostia parket. Deze parketvloer heeft een verouderde toplaag en past zowel in een landelijk als modern interieur. Deze landelijke woning met aangepast landelijk interieur kreeg door de juiste keuze een aangename metamorfose. De klant melde ons nog dat de parket zeer gemakkelijk te onderhouden is en zeer dankbaar als de kleinkinderen eens op bezoek komen, die kunnen zonder zorgen spelen op de vloer.

 • Inkomtapijt
Continue reading “Project H. Heusden”

Sluiting Kerst- en Nieuwjaarsverlof 2022-2023

 

De laatste visgraten, hongaarse punten, en planken zijn gelegd, de plintjes staan eraan, klaar om in kerstverlof te gaan.
We kijken met trots terug naar onze gerealiseerde projecten en stomen ons met volle moed klaar voor het nieuwe jaar.

W&A parket is dan ook gesloten vanaf 24/12/2022 tot en met 8/1/2023. Vanaf 9/1/2023 zijn we telefonisch bereikbaar en is het magazijn terug open voor de leveranciers.

Vanaf dinsdag 10 januari, terug beschikbaar om parketdromen te realiseren.


Vanwege het ganse W&A parket team wensen we U,
een gelukkig kerstfeest en voorspoedig nieuw jaar.


Praktisch :
 • Toonzaal : gesloten vanaf zaterdag 24/12/2022 tot en met 8/1/2023. Terug open 9/1/2023.
 • Burelen : terug bereikbaar vanaf 9/1/2023
 • Magazijn : toegankelijk vanaf 8/1/2023

 

Reportage Project Wyckaert in Vakblad Dé Parketplaatsers “Parket /Parquet

Lees het artikel verschenen in het vakblad voor de parketwereld : Wyckaert en W&A parket kiezen voor ‘Lean’

Wyckaert Bouwonderneming kiest voor Admonter parket in de burelen.

Wyckaert ademt duurzaamheid

De Gentse bouwonderneming die al meer dan 125 jaar actief is in de bouwsector bouwt in 2020 zijn nieuwe kantorencomplex en kiest voor een duurzaam verhaal. Het kantoorgebouw heeft alle voorzieningen en werd maatschappelijk verantwoord gebouwd met BEO veld, WADi Systeem, Groenvoorziening, recuperatie van grondbemalingswater, en alle materialen werden getoetst naar hun kwaliteit en duurzaamheid. Wyckaert besluit te kiezen voor het product Admonter omwille van zijn kwalitatieve opbouw alsook het ecologische verhaal van admonter.

Lean

de onderneming wil pionieren in de sector van duurzaamheid maar doet dit ook door ‘Lean’ building te introduceren in zijn eigen realisaties. Voor W&A parket was dit ook de eerste aanraking met deze methode van coördinatie die er voor zorgt dat de bouwwerken beter gestructureerd zijn qua planning. Lees meer hierover in het artikel

1500 m² kantoorvloer voor intensief gebruik

W&A parket zorgde voor de begeleiding en plaatsing van de +-1500 m² Admonter parketvloeren in alle burelen en gangen van dit 5 verdiepingen imposant gebouw langs de E17 te Gent. Lees meer over deze realisatie in het het vakblad van Dé parketplaatsers, waar het project beschreven werd. Deze realisatie kwam tot stand tussen de eerste periode van de corona lockdown en de nasleep van deze uitzonderlijk tijden voor iedereen, toch kon ons team deze mooie realisatie zonder vertraging realiseren.

Waarom krimpt mijn parket tijdens de winter?

massief visgraat parket met krimp op de randen

help, mijn parket krimpt !

Tijdens de winterperiodes, en bij uitbreiding vanaf november tot ongeveer Mei, is algemeen de luchtvochtigheid wat lager dan tijdens de zomer. Tijdens deze periodes komt het wel eens voor dat mensen met veel hout in de woning merken dat het hout krimpt of kleine barstjes vertoont. Heeft u een massieve parketvloer of een parket op vloerverwarming dan is de kans altijd iets groter dat u dit fenomeen op een bepaald moment ook zal opmerken. Geen paniek, als u dit snel genoeg opmerkt is er niets aan de hand.  Lees dit artikel eens door en volg deze tips alvast op, en contacteer ons gerust voor meer informatie

Waarom krimpt hout?

Hout is een hygroscopisch materiaal wat betekend dat het vocht kan opnemen en afgeven. Hout zal dit doen in verhouding tot Relatieve vochtigheid (RV). Als de RV stijgt zal ook het houtvocht stijgen, als de RV daalt zal ook het houtvocht dalen.  Als het houtvocht daalt dan zal er een krimp optreden op het hout. De oorzaak van de krimp is voornamelijk ten gevolge van de heersende relatieve vochtigheid maar ook van de temperatuur. De hoeveelheid krimp van hout is afhankelijk van de werkingscoëfficiënt van de houtsoort zelf, de hoeveelheid houtvochtverlies, de temperatuur en de tijdsduur van de blootstelling. Heeft u dus een eiken parketvloer dan zal de werking van het hout beter zijn dan bij een beuken parketvloer, maar nog niet beter dan bijvoorbeeld een teak parket. de technische kenmerken van uw houtsoort kan u hier vinden. 

 

relatie tussen evenwichtvochtgehalte hout en relatieve vochtigheid -bij 20°c v2-png
Verhouding tussen RV en houtvocht

De belangrijkste oorzaak van de krimp is dus de lage luchtvochtigheid, want het houtvocht zal dus veranderen naargelang de verandering in de relatieve luchtvochtigheid. De precieze relatie is wel afhankelijk van de houtsoort, en/of het houtvocht stijgt of daalt waardoor we merken dat dit proces niet rechtlijnig verloopt. Onderstaand kan u een grafiek vinden waar je merkt dat een RV van 40% ongeveer overeen komt met 9% houtvocht. Alles wat lager is dan 40% kan een risico vormen op krimp. De tijdsduur speelt ook een grote rol hierin. U moet weten dat hout vrij traag vocht zal afgeven, en dit is dan ook weer afhankelijk van het hout zelf en de afwerking van het hout. algemeen kunnen we stellen dat hout +- 1% per maand van zijn vocht kan afgeven. Een houtsoort met een minder goede kwaliteiten in combinatie met een zeer lage RV kan dit sneller doen dan zeer stabiele houtsoorten. Hierdoor komt het dus veel voor dat u pas de krimp opmerkt als dit al maanden bezig is, waardoor krimp of barstjes pas zichtbaar worden vanaf maart tot juni.

 

waarom is de luchtvochtigheid lager tijdens de winter

De luchtvochtigheid is van dag tot dag, en van uur tot uur verschillend. Deze is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, zoals de buitentemperatuur en de weersomstandigheden. Tijdens de winterperiodes is algemeen de temperatuur wat lager waardoor de absolute hoeveelheid vocht in de lucht lager is. Ook is het heel belangrijk om te weten dat relatief vochtige buitenlucht die in uw woning opgewarmd wordt zijn Relatieve vochtigheid verlaagd wordt. Hierdoor is het dus mogelijk als je de luchtvochtigheid in de winter buiten zou meten je bijvoorbeeld 70% kan optekenen bij 3°C , maar binnen in een opgewarmde ruimte bij 20°C kamertemperatuur je slechts 20%RV zal over houden. We hebben dit voorbeeld uitgewerkt in onderstaande diagram (vb1)

 

Het Mollier diagram toont het effect van de temperatuur op de Relatieve vochtigheid.

Het is dus een normaal verschijnsel dat de luchtvochtigheid in onze woningen lager is tijdens de winter, en dit effect zal dus versterkt worden als uw temperatuur in de woning zeer hoog is. Het is dus aan te raden om de ruimte temperatuur niet te hoog te kiezen (max. 21°C) en de luchtvochtigheid op peil te houden (min. 40% RV)

 

relatie Relatieve luchtvochtigheid en temperatuur - Mollier diagram-png

Het effect van vloerverwarming

Zoals we ondertussen uit bovenstaande kunnen afleiden heeft de temperatuur ook een invloed op de luchtvochtigheid, en de luchtvochtigheid heeft een invloed op de werking van het hout en dus ook op de krimp. Het is dus begrijpelijk dat een te hoge temperatuur niet goed is voor de krimp van uw parket. Het is dus aan te raden om de ruimtetemperatuur niet te hoog te kiezen, en de maximale temperatuur aan het oppervlak van de parket te beperken tot 28°c.

Ook de opbouw van de parket kan de werking beïnvloeden. Een volledig massief parket zal dus in verhouding meer krimpen dan een samengesteld parket van hoge kwaliteit.  Ook de opbouw van uw vloerverwarming kan hier een rol in spelen. Moet u nog een keuze maken in de opbouw van uw ondergrond of uw parketvloer, lees dan zeker dit artikel er eens op na “parket met vloerverwarming”

Hoe kan ik de luchtvochtigheid op een goed peil houden?

Algemeen wordt aangenomen dat het goed is om de luchtvochtigheid boven de 40% RV te houden. Indien je merkt dat de luchtvochtigheid al een tijdje heel laag (bijvoorbeeld 20-30%RV) ,  of je merkt al een lichte krimp in uw parket of barstjes in het hout dan is het verstandig uw luchtvochtigheid terug boven de 40%RV of hoger te brengen door de ruimtes te bevochtigen. Hiervoor zijn verschillende toestellen op de market die de omgevingslucht zullen bevochtigen. We onderscheiden 2 belangrijke types die ofwel enkel de lucht bevochtigen, of ook de lucht wassen en bevochtigen. het 2e type heeft als voordeel dat ook de stofdeeltjes uit de lucht gewassen worden, anderzijds zal het 1e type doorgaans een grotere ruimte kunnen bevochtigen. Ook is het belangrijk om een zo groot mogelijk toestel aan te schaffen zodat u uw volledige ruimte kan bevochtigen en met een zo groot mogelijks watervoorraad zodat u niet constant het water moet bijvullen. Het beste type toestel zal ook zorgen voor een automatische watertoevoer zodat u zo weinig mogelijk tijd moet besteden aan uw toestel op te vullen.

Meten is weten. Wij raden het dus ook aan om een luchtvochtigheidsmetertje aan te kopen om de luchtvochtigheid te kunnen controleren. Er bestaan reeds kleine toestellen van ong. 20€/st

 

massief parket met krimp barstjes

Geen paniek

Hout kan dus zijn vocht verliezen en krimpen, maar ook vocht opnemen en uitzetten. Als je tijdig ingrijpt dan is de kans klein dat er permanente schade is aan uw parketvloer. Tijdens de zomer zal uw parket weer voldoende vocht opnemen en mogelijks van zichzelf de zichtbare voegen sluiten alsof er niets gebeurt is. Barstjes in het hout zoals onderstaande zullen wel permanente schade aanbrengen aan uw parket. Grijp dus tijdig in en bevochtig uw ruimtes

 

Gezondheid

Toch is het altijd zinvol om voor uw eigen gezondheid de luchtvochtigheid boven de 40% te houden. Studies wereldwijd hebben uitgewezen dat woningen die een goede vochthuishouding hebben veel gezonder zijn voor hun bewoners. Als u lang vertoeft in een woning met een lage luchtvochtigheid is de kans groter op gezondheidsklachten. Mensen zouden gevoeliger zijn aan de luchtwegen en longen, zouden zich minder kunnen concentreren en ook minder productief zijn, en zelfs op lange termijn chronische luchtwegeninfecties kunnen ontwikkelen. Ook de huid zou sneller uitdrogen en op lange termijn een versneld verouderingseffect kunnen veroorzaken. Genoeg redenen om niet alleen aan de gezondheid van uw parket maar ook aan die van uw familie te denken toch?

Onze tips

 • meet uw luchtvochtigheid,
 • is de minimale relatieve vochtigheid lager is dan 40% RV, plaats dan een luchtbevochtiger
 • een ruimte temperatuur van 21°c is gezond, kies bij voorkeur geen hogere temperatuur
 • vloerverwarming :
  • maximale temperatuur in de leiding : 35°C
  • maximale temperatuur onder het parket :28°C
 • Bevochtigen is gezond voor uw eigen welzijn en dat van uw familie

 


 

Luchtbevochtigers

W&A kan u verschillende luchtbevochtigers aanbieden voor ruimtes van 25m² tot 500m².  De werking is vrij eenvoudig, gewoon aansluiten, water toevoegen en het toestel doet het nodige. Vergeet zeker niet een luchtvochtigheidsmetertje of hygrometer aan te schaffen

contacteer ons en wij bezorgen u het gewenste toestel
contacteer ons voor meer info

 


 

Zijn parket en vloerverwarming verenigbaar

opbouw-chape-voor-parket-op-vloerverwarming

Hout is een hygroscopisch materiaal dat zich aanpast aan de hygrothermische voorwaarden van zijn omgeving (met name de relatieve vochtigheid) en dat bijgevolg ook onderhevig is aan dimensionale veranderingen. Een extreme en snel veranderende relatieve vochtigheid en temperatuur zal dan ook een negatieve invloed hebben op de dimensionale stabiliteit van de houten vloerbedekking (bewegingen, vervorming, scheurvorming). Om deze fenomenen te beperken, is het aanbevolen om een gunstig binnenklimaat te waarborgen en dit zowel vóór, tijdens als na de plaatsing van het parket.

In deze context wordt in de TV 218 ‘Houten vloerbedekkingen: plankenvloeren, parketten en houtfineervloeren’ aanbevolen om de relatieve vochtigheid van de binnenlucht te begrenzen tot 30 à 60 % en bij voorkeur tot 40 à 55 % (de grenswaarden mogen slechts gedurende een beperkte duur optreden) en dit, voor een luchttemperatuur van ± 20 °C.

Het beheer en de handhaving van een gunstig binnenklimaat zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo kan het gebruik van een verwarming, een ventilatiesysteem of een houtkachel leiden tot een droger binnenklimaat in de woning. Om tijdens het stookseizoen een gunstig binnenklimaat te handhaven, is het aanbevolen om de insteltemperatuur te begrenzen tot 20 à 22 °C en de ventilatiedebieten aan te passen aan de behoeften. In aanwezigheid van een vloerverwarming zou de oppervlaktetemperatuur van de houten vloerbedekking beperkt moeten blijven tot maximum 29 °C. Een verhoging van de insteltemperatuur kan aanleiding geven tot een aanzienlijke daling van de relatieve vochtigheid (< 30 %) en tot een toename van de vervormingen (schoteling, opening van de voegen), wat aan de grondslag kan liggen van onomkeerbare schade (onthechting, breuk van de ondergrond …).

Naast het beheer en de handhaving van een gunstig binnenklimaat, kunnen er nog een aantal bijkomende aanbevelingen geformuleerd worden om de vervorming van de elementen van de houten vloerbedekking in aanwezigheid
van een vloerverwarming zoveel mogelijk te beperken. Deze aanbevelingen worden belicht in de volgende paragrafen.

Ondergrond:

Bij de plaatsing van de vloerbedekking moet het vochtgehalte van de dekvloer begrensd blijven tot 2 % voor dekvloeren op basis van cement en tot 0,6 % voor dekvloeren op basis van anhydriet.
Indien het vloerverwarmingssysteem ingebed is in de dekvloer, moet er steeds een laag van minstens 5 cm dik bovenop het verwarmingselement
(buis, kabel) gelegen zijn.
Het dekvloertype (traditionele cementgebonden dekvloer, sneldrogende dekvloer en vloeibare anhydrietgebonden dekvloer) heeft geen invloed op het gedrag van de houten vloerbedekking, gelet op het feit dat deze een vergelijkbare warmteoverdracht vertonen. Deze vaststelling geldt echter enkel indien de dekvloer uitgevoerd wordt volgensde regels der kunst (met name tijdens de verdichtingsfasen) en de buizen door een voldoende dikke laag omhuld worden.
Na de droging van de dekvloer zou men deze op temperatuur moeten brengen door de temperatuur stelselmatig met 5 °C te verhogen tot men een oppervlaktetemperatuur van 29 °C bereikt. Deze temperatuur moet minstens gedurende 5 dagen aangehouden worden. 48 uur vóór de plaatsing van de vloerbedekking moet de verwarming uitgeschakeld of op een lage temperatuur gezet worden (oppervlaktetemperatuur van 15 °C). De temperatuur mag pas drie dagen na de plaatsing van de vloerbedekking terug opgedreven worden met maximum 5 °C per dag.

Plaatsingswijze:
vb : Traditioneel parket genageld en gelijmd op vloerverwarming 

Traditioneel parket -methode van opbouw met staibiliserende onderparket en massief parket van 10mm

Om de optimale warmteoverdracht door geleiding van de vloerverwarming via de vloerbedekking naar de binnenomgeving toe te laten, is enkel een gelijmde (of gelijmd-genagelde) plaatsing aanbevolen.

Een verlijming met lijmkoorden is afgeraden omwille van de aanwezigheid van luchtlagen onder de vloerbedekking, waardoor de warmteweerstand van het geheel toeneemt.
Voor een plaatsing boven een vloerverwarming kan het gebruik van een stijve of elastische lijm in aanmerking genomen worden.
Een stijve lijm (dispersielijm, tweecomponenten polyurethaanlijm) laat toe om de houtbewegingen te beperken, maar zal meer belastend zijn voor de ondergrond. In extreme omstandigheden kan dit aanleiding geven tot het loskomen van het parket en/of tot een breuk in de ondergrond. Het gebruik van een stijve lijm vergt met andere woorden een goed presterende ondergrond (minimale cohesie van 0,8 N/mm²). Een soepele lijm (STP-lijm, MS-polymeerlijm…) begrenst de spanningen, maar levert wel grotere houtbewegingen op. Naarmate de lijm elastischer is, zullen de bewegingen en de vervormingen van het hout groter worden, waardoor er een zekere esthetische hinder kan ontstaan. In aanwezigheid van planken met een grote slankheidsfactor(> 10), kan een zeer elastische lijm dan ook aanleiding geven tot vervormingen (schoteling, opening van de voegen) die de toelaatbare criteria uit de TV 218 overschrijden, zonder noodzakelijkerwijze gepaard te gaan met onomkeerbare vervormingen. Wanneer het binnenklimaat terug gunstiger wordt, nemen de planken gewoonlijk opnieuw hun normale positie in. Bij het aanbrengen van dit lijmtype dient men de bouwheer dus op de hoogte te brengen van het feit dat de houtbewegingen sterker in het oog kunnen springen. We willen er eveneens op wijzen dat de invloed van de stijfheid of elasticiteit van de lijm minder groot zal worden, naarmate de gebruikte houten vloerbedekking een grotere dimensionale stabiliteit vertoont.


Houten vloerbedekking:

Stabiele houtsoorten genieten de voorkeur voor gebruik als houten vloerbedekking. Men zou in de mate van het mogelijke moeten opteren voor planken die op kwartier of
vals kwartier gezaagd werden. Het gebruik van hout met een onregelmatige of abnormale vezelrichting is afgeraden. Bij de plaatsing zou het hout een vochtgehalte van 9 tot 10 % moeten vertonen. In geval van massief hout zou de slankheidsfactor (breedte-dikteverhouding van de plank) begrepen moeten zijn tussen 4 en 10. Deze factor is voornamelijk afhankelijk van de dimensionale stabiliteit van de houtsoort, van diens stroefheid, van diens kwaliteit en van de zaagwijze. Voor stabielere houten vloerbedekkingen, zoals bepaalde meerlagige parketten (zie hieronder), zou men een hogere verhouding kunnen overwegen.
De maximale dikte (met inbegrip van het eventuele onderparket) van vloerbedekkingen uit loofhout moet beperkt worden tot 22 mm (W&A Parket adviseert om de dikte te beperken tot 18mm om het risico op werking zo klein mogelijk te houden). Voor vloerbedekkingen uit naaldhout zou de maximale dikte 15 mm moeten bedragen. Het gebruik van meerlagig parket zou een goede oplossing kunnen vormen voor zover de kwaliteit van het product proefondervindelijk aangetoond werd. Bij een identieke slankheidsfactor kan meerlagig parket een dimensionale stabiliteit vertonen die tot 2 keer groter is dan bij een massief parket of een tapijtparket met een gelijmd-genagelde plaatsing op een onderparket. We willen echter benadrukken dat deze vaststelling enkel opgaat voor meerlagig parket waarvan de kwaliteit proefondervindelijk aangetoond werd. Uit onze ervaring en onze contacten met de professionelen uit de sector is immers gebleken dat de kwaliteit van het meerlagige parket dat momenteel in de handel is, zeer wisselvallig is. Dit geldt vooral voor wat betreft de verlijming van de toplaag op de kern van de plaat. In een volgend artikel zal dieper ingegaan worden op deze problematiek, evenals op de noodzaak om prestatiecriteria te definiëren. Een tapijtparket met een gelijmd-genagelde plaatsing op een onderparket laat in de regel toe om te voldoen aan de toleranties. Door de randen van de parketstroken af te schuinen, kan de esthetische hinder ten gevolge van de voegopening tussen de planken beperkt worden.

Afwerking:

De afwerking van de houten vloerbedekking met een vernis, een olie of een was kan de snelheid van vochtuitwisseling tussen het hout en de binnenomgeving beïnvloeden. Uit de ervaring van de WTCB-medewerkers blijkt evenwel dat dit aspect verwaarloosbaar is invergelijking met de voormelde parameters.

*Bron: WTCB contact 2014/3

Urban legend : chape droogt altijd 1cm per week

lekkende_bouwdroger_chape_droogt_niet

Over de snelheid dat een dekvloer of een chape uit droogt zijn al vele verhalen de wereld in gestuurd. De bekendste urban legend is toch wel dat een chape met een snelheid van 1 cm per week zou uitdrogen. Alsof een chape ook een interne klok zou hebben, of het natuurlijk proces van uitdrogen plots een exacte wetenschap zou zijn ? Natuurlijk niet, maar jammer genoeg kan dit leiden tot frustraties bij de bouwheer die vaak een een deadline heeft en natuurlijk zijn droomproject zo snel als mogelijk in dienst wenst te nemen.

Daarom verhullen wij u graag een aantal vuistregels om deze frustraties te kunnen vermijden

kwaliteit van de chape

Als eerste is de samenstelling van de chape heel belangrijk in het bepalen van het droogproces. Een chape met de juiste hoeveelheid aan cement zand verhouding zal gemiddeld langer het vocht vast houden dan een chape met te weinig cement.  Ook zal het goed verdichten of polieren van de dekvloer door de chappist er voor zorgen dat de poriën meer gesloten worden en hierdoor wordt ook een harde toplaag van de dekvloer bekomen.  Hierdoor zal in de praktijk een correct geplaatste chape langer drogen ten opzichten van een niet professioneel geplaatste chape. U kan de minder goede chapes herkennen aan het feit dat er sneller korreltjes zand loskomen van de toplaag en een zanderig uitzicht geven.

Dikte van de chape

De totale uitvulling van de dekvloer zal zeker bepalend zijn voor de totale droogtijd. Volgens de urban legend zou een chape van 5cm dik na 5 weken droog zijn. Jammer genoeg voor de bouwheer klopt dit nooit omdat er nog wel wat factoren van belang zijn.

klimatologische omstandigheden

het klimaat in uw project heeft ook een heel grote impact. Chape heeft een lage luchtvochtigheid nodig en een hoge temperatuur. Veelal zal tijdens de periode nà de plaatsing van de chape uw project nog niet verwarmd zijn en moeten er nog veel vochtige werken gebeuren. Om deze reden is de kans groot dat de eerste maanden nà de uitvoering van de dekvloer uw chape bijna niet droogt.

Wat kan je zelf ondertussen doen? Wij raden aan om de eerste weken zeer goed te verluchten en het gebouw zoveel als mogelijk open te laten (bij vochtig weer kan je beter sluiten). In het begin mag de chape namelijk niet te snel uidrogen. Nà enkele weken mag je het droogproces beginnen versnellen door de verwarming op te starten en wij raden zeker aan om een bouwdroger te plaatsen omdat hierdoor de luchtvochtigheid optimaal verlaagd wordt. Indien ook een vloerverwarming is toegepast is het opstarten van de vloerverwarming cruciaal om de chape droog te krijgen. Zonder verwarming is het bijna onmogelijk om de noodzakelijke vochtigheidsgraad te bekomen. Plan de opstart van uw vloerverwarming dus zo snel als mogelijk in, eventueel in combinatie met een bouwdroger.

realistische snelheid

Bij het aanmaken van een chape wordt ongeveer 5 tot 6% vocht gebruikt. Voor een chape zonder vloerverwarming is het te behalen vochtgehalte volgens de norm 2,5% en bij chape met vloerverwarming moet deze uitdrogen tot 2%. Dit betekend dat er ongeveer 3 tot 4% vocht moet verdwijnen uit de chape. We weten ondertussen ook dat de snelheid van verschillende factoren afhankelijk is. De snelheid van drogen is in het begin ook sneller dan op het einde van de droogperiode. Zo is het mogelijk dat in het begin 0,5 tot 1% daling per week opgemeten wordt en op het einde slechts 0,25 tot 0,1% daling per week. Een gemiddelde en realistisch vochtvermindering van een cementgebonden chape is ongeveer 0,5% per week. Een voorbeeld uit de praktijk : Bij een chape van 5 cm waar alle omstandigheden ideaal waren, is een droogtijd van van 12 weken of 3 maand te verwachten. Dit is een goed gemiddelde waardoor u met de vuistregel van 0,5 cm per week mag rekening houden. Maar zoals bij elk natuurlijk proces wordt de regels dagelijks geschonden, er zijn dus altijd uitschieters zowel positief maar ook negatief. Uiteindelijk is een vuistregeltje ook maar een richtlijn en moet het restvocht van een chape daadwerkelijk gemeten worden om de waarheid te kennen.

Tips

→ bedek de chape tijdens het droogproces met niets, ook niet met een overschotje tegels, een karton doos, of meubels.

→ aan de randen mag je de randstroken of dampscherm die de dekvloer dreigt te bedekken weg snijden.

→ bij gebruik van een bouwdroger zet je het toestel best op een zone waar geen parket komt (bijvoorbeeld op een tegelvloer) en dicht bij een afvoer. het toestel kan al eens lekken waardoor je soms weken tot maanden langer moet drogen. Beter voorkomen dan genezen.

→ plaats steeds een bouwdroger als de planning voor u belangrijk is, zeker niets verplichtend. Wij volgen uw project steeds nauwgezet op alsook de snelheid volgens uw project deadline.

→ blijf verwarmen ook tijdens de nacht. Hoe hoger de temperatuur hoe beter uw chape zal uitdrogen.

Sluiting Bouwverlof 2022

bouwverlof sluiting 2022

 

Het bouwverlof is een eikpunt voor onze sector om vele werven af te werken zodat onze klanten kunnen genieten van hun nieuwe woning, alsook een moment om onze medewerkers hun batterijen op te laden.

W&A parket is dan ook gesloten conform de bouwkalender vanaf 9/7/2022 tot en met 1/8/2022. Vanaf 1/8/2022 telefonisch bereikbaar en magazijn open voor de leveranciers, vanaf 2/8/2022 is de toonzaal terug open volgens de normale uurregeling


Vanwege het ganse W&A parket team, wensen wij u een aangenaam zomerverlof toe.


Praktisch :
 • Toonzaal : gesloten vanaf zaterdag 9/7/2022 tot en met 1/8/2022
 • Burelen : terug bereikbaar vanaf 1/8/2022
 • Magazijn : toegankelijk vanaf 1/8/2022

 

Paasverlof 2022

Sluitingsperiode tijdens het paasverlof 2022

 

W&A parket zal gesloten zijn tijdens het paasverlof vanaf Zaterdag 9 april 2022 tot en met Maandag 18 april 2022. Hiermee volgen wij het collectief bouwverlof volgens de confederatie bouw Oost-Vlaanderen

Vanaf dinsdag 19 april zijn wij er terug open volgens de normale uurregeling.


Het W&A parket team wenst iedereen

een vredig en zalig pasen toe.


 

Kerst- en Nieuwjaarsverlof 2021

Sluiting Kerst- en nieuwjaarsperiode 2021

 

W&A parket zal gesloten zijn tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode vanaf  vrijdag 24 december tot en met maandag 10 januari. Vanaf dinsdag 11 januari zijn wij er terug open volgens de normale uurregeling.

Praktisch :

 • Toonzaal : gesloten vanaf vrijdag 24/12/2021 tot en met 10/1/2022. Terug open vanaf 11/1/2022 om 13u.
 • Burelen en magazijn : toegankelijk en telefonisch bereikbaar vanaf 10/1/2022

 


Het W&A parket team wenst iedereen een

zalig Kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar


 

Copyright © 2019 W&A Parket. All rights reserved. Cookies | Disclaimer | Privacy statement