Hout is een hygroscopisch materiaal. Het zal dus veranderen van afmeting als de vochtigheidsgraad van het hout verandert. De mate dat het hout verandert van afmeting in functie van de omringende vochtigheidsgraad is voor iedere houtsoort verschillend. Belangrijk is dus om een houtsoort te nemen waarvan de werking niet te groot is (= de stabiliteit hoog is).
De omringende vochtigheid welke invloed heeft op de werking van hout kan de luchtvochtigheid zijn, de vochtigheid van de omringende materialen (bvb: chape, muren, onderparket enz) of rechtstreeks vocht (bvb: water op het parket)
Het hout zal zich dus altijd in evenwicht willen stellen met de omgevende luchtvochtigheid (relatieve vochtigheid in %) in combinatie met de omgevende temperatuur. Van zomer naar winter zal het hout dus constant uitzetten en krimpen. Het is het dus belangrijk om het hout te plaatsen op een gemiddeld houtvochtgehalte zodanig dat de afmeting van het hout na een aantal jaren zo weinig mogelijk afwijkt van de originele afmeting. Kortom, het hout moet dus droog zijn, wat niet wil zeggen dat het dood is!
De luchtvochtigheid is hier de belangrijkste factor (aangezien rechtstreeks vocht van de omringende materialen eerder occasioneel is). In België kan deze variëren tussen 20% -80% relatieve houtvochtigheid (RV.) (Gemiddeld is dit tussen, 40%-60%RV.) Het houtvochtgehalte kan dus in extreme gevallen van 6 tot 14% (20-80% RV) houtvocht veranderen. Normaal blijft dit dus tussen 8-12% (bij 40-60% RV). Daarom wordt hout best geplaatst rond de 9% houtvocht. (+ of – 1%)
Tijdens en na de plaatsing moet de luchtvochtigheid dus rond de 40 à 60% RV zijn opdat het hout niet te veel zou werken