De Technische aspecten van parketplaatsing: De Basis voor een Perfecte Vloer, een professionele plaatsing van de parket
Een goede parketvloer begint bij een doordachte plaatsingsmethode. De techniek die je kiest, hangt niet alleen af van het type parket – zoals massief parket, kopshout of samengesteld parket – maar ook van de ondergrond, de specifieke ruimte en zelfs het gewenste eindresultaat. Of je nu kiest voor een zwevende plaatsing, een verlijmde installatie of een genagelde techniek, elke plaatsing van parket heeft zijn unieke eigenschappen en vereisten. Het correct toepassen van de juiste techniek zorgt voor een duurzame vloer die jarenlang meegaat.
In deze gids bespreken we de verschillende plaatsingsmethodes in detail, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Van het klassieke verlijmen van massief parket tot de eenvoudige zwevende technieken voor samengesteld parket en de specifieke eisen voor kopshoutvloeren, of de legmethode van visgraat parket. Je ontdekt hier alles over de technische aspecten die essentieel zijn voor een succesvolle parketinstallatie.
Voordat men met de plaatsing start moet men enkele belangrijke punten in acht nemen:
- Ondervloeren van de parketvloer
- Voorwaarden van het binnenklimaat
- Specifieke voorbereiding voor parket met vloerverwarming
Aangezien alle verschillende parkettypes op een andere manier geplaatst worden, zullen wij dit voor ieder type afzonderlijk bespreken.
- Mozaïek parket
- Parket met tand en groef
- Lamparket of traditioneel parket
- Kopshout
- Meerlagen parket, Lamelparket of Samengesteld parket
Plaatsing van parket per parketsoort :
Mozaïekparket
Alle mozaïekparketvloeren worden steeds vol verlijmd op de ondergrond met de daartoe geschikte lijm. Met moet steeds de juiste hoeveelheid lijm aanbrengen, met de daarvoor ontworpen lijmspatel afhankelijk van de staat van de ondergrond. Bij de plaatsing van dit parket houdt men ermee rekening dat parketelementen zo dicht mogelijk worden aaneengesloten. (Goedkopere parketfabricatie kan voegvorming veroorzaken).
De meeste types mozaïek parket worden dan na droging van de lijm, geschuurd en afgewerkt. Het schuren van een mozaik parket gebeurt steeds met proffesionele parketschuurmachines, waarbij een walsschuurder en kantenschuurder, en poliermachines noodzakelijk zijn voor een goed resultaat.
Voor de behandeling of afwerking van de mozaikparket kan u kiezen uit alle mogelijke parketbehandelingen. Dit geeft u de vrijheid om dit type parket in elke kleur en glansgraad af te werken waardoor een mozaik parket steeds uniek is en dus een kwaliteitsvolle uitstraling zal hebben.
Er bestaan ook al afgewerkte mozaïekvloeren welke na de plaatsing onmiddellijk klaar zijn voor gebruik. Aangezien dit type een lagere afwerkingsgraad heeft wordt deze veeleer gebruikt door de doe-het-zelver.
Plaatsing van Parket met tand en groef
De methode voor het plaatsen van parket met tand en groef hangt af van verschillende factoren, o.a.:
- de dikte van het tand en groef parket
- de ondergrond
- verwachte kwaliteit en stabiliteit van de tand en groef parketvloer
- kostprijs van de totale vloer
De verschillende plaatsingsmethodes zijn:
- VOL VERLIJMEN OP DE ONDERGROND:
Het parket met tand en groef wordt geplaatst door volledig te verlijmen op de steenachtige ondervloer met de daartoe geschikte lijm. Deze plaatsingsmethode noemen we volgelijmde plaatsing. Bij bredere planken dient met de kwaliteit van de lijm te verhogen omdat deze onstabieler zijn en daardoor de trekkracht verhoogt. - NAGELEN EN LIJMEN OP EEN ONDERPARKET
Men kan ook de plank op een houten ondervloer plaatsen. Deze ondervloer zal de plankenvloer beter stabiliseren waardoor de werking van de plank vermindert.De ondervloer kan uiteraard op verschillende manieren geplaatst worden, afhankelijk van de dikte en samenstelling van de ondervloer (zie ook ondervloeren).Deze methode is niet de goedkoopste oplossing maar is zeker en vast de meest kwalitatieve manier om een parket met tand en groef te plaatsen. - VERNAGELEN OP EEN BALKENLAAG
Het is evident dat dit parket een bepaalde dikte moet hebben om niet door te buigen op de balken. De plank moet een minimum dikte van 20mm hebben om dragend te zijn. De planken worden verdoken genageld in tand of groef tot in de onderliggende balk. (vernageling onder een hoek van 45 graden, met een zware nagel of kram) - ZWEVEND PLAATSEN
Bij deze methode wordt de tand en groef in elkaar verlijmd en wordt de plank los gelegd op de ondervloer (ongeacht de samenstelling van deze ondervloer). Onder dit parket komt een “feuter” of een vilt geplaatst (feuter: vilt of Geëxpandeerd polystyreen ondertapijt) welke ook los gelegd wordt op de ondervloer. Deze dempt de eventuele contactgeluiden van de plank. Gezien de aaneenschakeling van deze planken, en de onstabiele opstelling van deze massieve vloer, moet men rekening houden met een grote uitzetting en krimp, en eventueel schotelen van de planken. Indien met dit niet kan aanvaarden moet met een van de bovenvermelde methodes toepassen.
Lamparket of Traditioneel parket
Een traditioneel parket wordt hoofdzakelijk vast verlijmd op de ondergrond met de daartoe geschikte lijm en eventueel genageld afhankelijk van de breedte van de traditionele parket. Door de grotere vraag naar bredere parketplanken wordt dit type parket bijna altijd genageld en gelijmde op een houten onderparket. Ook doordat steeds meer ondervloeren met vloerverwarming voorzien worden en dit type parket gestabiliseerd is met de onderparket komt deze opbouw veel voor. Aangezien dergelijk parket een geringe dikte heeft (tussen 9 tot 18mm dik), kan deze parketopbouw niet rechtstreeks op balken geplaatst worden. Indien dit toch gewenst is kan met het onderparket dikker kiezen (vb: 18mm plaat, tand en groef) en daarop de parket bevestigen door te lijmen en te nagelen.
De ondergrond is van groot belang bij verlijmd parket en daarom moeten alle voorwaarden van een goede ondergrond voldaan zijn.
Indien de parketstroken maximaal 25×5 cm zijn (of 30x6cm in exotische houtsoorten) mogen deze rechtstreeks op een chape worden verlijmd. Indien de afmeting van de stroken groter is dan 25×5 dan dient er een onderparket voorzien te worden.
Dit type parket bestaat dus meestal uit 2 delen: een onderparket en een massieve parket uit edel hout.
Het onderparket (van een traditioneel parket)
Het plaatsen van onderparket heeft als doel het parket te stabiliseren zodat de werking van parket verkleint. Hierdoor worden ook de krachten die het bovenparket uitoefent op de chape verdeeld, waardoor het risico op loskomen nihil is. De onderparket heeft dus een stabiliserende werking en verbetert de kwaliteit van de parket aanzienlijk, zeker in combinatie met vloerverwarming.
Het onderparket zorgt er ook voor dat het bovenparket kan genageld worden op een nagelbare ondergrond, waardoor een 100% verlijming kan gegarandeerd worden.
Een onderparket is een must voor de betere parketvloer. Hierdoor zijn parketvloeren met een onderparket héél robuust en sterk, en zijn daarom een investering voor het leven.
Een onderparket kan bestaan uit:
- Een mozaïek parket met goedkoop uitgeselecteerde eik of exotenhout
- WBP platen
- OSB platen
- Vezelplaten
Het mozaïek onderparket (ook wel kortweg onderparket genaamd) wordt enkel rechtstreeks verlijmd met aangepaste lijm op de chape.
Platen worden ondermeer gebruikt om op een bestaande stenen vloer te lijmen en te nagelen (of vijzen), of onvolmaaktheden in de ondergrond op te vangen alvorens aan de parket plaatsing te starten.
Kiest men iets dikkere platen, dan kan men bepaalde oneffenheden overbruggen of indien ze meer dan 18mm dik is kan men ze ook op een bestaande balkenstructuur plaatsen. Op de balken worden deze dan gevezen of genageld.
Het bovenparket of toplaag van de traditionele parket
Het plaatsen van de bovenparket van een traditioneel parket wordt, zoals hierboven vermeld, verlijmd of verlijmd en genageld op de ondergrond, al dan niet met onderparket.
Alle traditionele parketvloeren worden dan na droging van de lijm, geschuurd en afgewerkt. Het schuren van een tapis parket gebeurt steeds met proffesionele parketschuurmachines, waarbij een walsschuurder en kantenschuurder, en poliermachines noodzakelijk zijn voor een goed resultaat.
Voor de behandeling of afwerking van de traditionele parketvloeren kan u kiezen uit alle mogelijke parketbehandelingen. Dit geeft u de vrijheid om dit type parket in elke kleur en glansgraad af te werken waardoor een mozaik parket steeds uniek is en dus een kwalitatieve uitstraling zal hebben.
In combinatie met onderparket kunnen heel wat houtsoorten ook op vloerverwarming gelegd worden. Hiervoor zijn aangepaste lijmen, primer en technieken voor nodig. Gelieve onze diensten hiervoor te contacteren.
Kopshout parket
Een kopshouten parketvloer wordt gelegd zoals een mozaïekparket en dus rechtstreeks gelijmd, maar met die uitzondering dat er aangepaste lijm wordt gebruikt. Door de grote werking of beweging van deze kopshout parket zijn de grootste eisen gesteld voor de ondergrond, alsook de trekkracht van de lijm. Dit is natuurlijk specialistenwerk waarbij u best de parket plaatsing aan de parketteur toevertrouwd. W&A parket is gespecialiseerd in de moeilijkste plaatsingsmethodes zoals kopshouten vloeren.
Een kopshouten parket is keihard en is dan ook de moeilijkste parket om te schuren. Door de opbouw van deze parket wordt deze wel altijd terplaatse geschuurd en afgewerkt. Het schuren van een kopshout parket gebeurt steeds met proffesionele parketschuurmachines, waarbij een sterke walsschuurder en kantenschuurder, en poliermachines noodzakelijk zijn voor een goed resultaat.
Voor de behandeling of afwerking van een kopshout parketvloeren kan u kiezen uit alle mogelijke parketbehandelingen. Dit geeft u de vrijheid om dit type parket in elke kleur en glansgraad af te werken waardoor een mozaik parket steeds uniek is en dus een duurzame uitstraling zal hebben.
Meerlagen parket, Lamelparket of Samengesteld parket
Een lamelparket of samengesteld parket bestaat tegenwoordig in enorm veel manieren van opbouw en die versies hebben elke zijn eigen doel en functie. Ze verschillen in afmetingen, dikte, gebruikten materialen van onderbouw systemen en zijn afhankelijk van de fabrikant zijn doelstellingen. Daarom is het van belang de specifieke plaatsingsvoorschriften te gebruiken van de betreffende fabrikant wat mogelijk is met het samengesteld parket. De plaatsingsvoorschriften zullen bij de betere parketfabrikanten of parketmerken steeds bij elke pak parket bijgeleverd worden. Indien de parket door W&A parket dient geplaatst te worden zullen wij u alle mogelijke plaatsingsmethodes aanbieden voor het betreffende product zodat uw parket binnen de garantievoorschiften geplaatst zal worden.
Aangezien het overgrote deel van de lamelparket afgewerkt is vanuit de fabriek (pre-finished) wordt enige voorzichtigheid geboden bij de plaatsing van dergelijke vloer. Het grote voordeel van deze methode is dat er bijna geen stof wordt gemaakt tijdens de plaatsing omdat er niet meer moet geschuurd worden. Tweede voordeel is dat de plaatsing sneller en eenvoudiger wordt. Dit is de reden dat dit type parket op veel sympathie kan rekenen van de doe-het-zelver.
De belangrijkste aandachtpunten bij het plaatsing van parket uit samengestelde opbouw is een goede controle van de kwaliteit van de ondergrond, controle van de omgeving en het klimaat, en de eisen gesteld door de fabrikanten van de samengestelde parket om de garantie op deze producten te behouden. Indien de parket ook geplaatst moet worden op vloerverwarming zijn er nog specifieke eisen van toepassing zoals de maximum temperatuur die aan het oppervlak conform de belgische norm niet hoger dan 28°C mag bedragen (of soms lager bij de goedkopere parketfabrikanten)
De meest voorkomende plaatsingsmethodes voor samengesteld parket zijn:
- vol verlijmen op de ondergrond :
Een samengesteld parket kan vol verlijmd worden op gelijk welke ondergrond, volgens ondergronden van parket. Dit op voorwaarde dat de rug van het lamelparket vervaardigd is uit hout of houtachtig materiaal. De verlijming gebeurt met de aangepaste lijm, afhankelijk van het type parket, zijn breedte en zijn onderbouw. - vernagelen op een balkenlaag
Het is evident dat dit parket een bepaalde dikte moet hebben om niet door te buigen op de balken. Dit samengesteld parket moet dus zelfdragend zijn op genageld te kunnen worden op balken. De panelen moeten een minimum dikte van 20mm hebben en door tand en groef met elkaar verbonden worden. De planken worden verdoken genageld in tand of groef onder een hoek van 45graden met een zware nagel of kram, tot in de onderliggende balk. - Zwevend plaatsen
Bij deze methode wordt zijdelinks aan elkaar verbonden en wordt de plank los gelegd op de ondervloer (ongeacht de samenstelling van deze ondervloer). De zijdelinkse verbindingen kan gebeuren door een click verbinding of door de tand en groef in elkaar te verlijmen zodat de planken zijdelinks aan elkaar verbonden worden. Onder dit parket komt een feuter (feuter: vilt of geëxpandeerd polystyreen ondertapijt) welke ook los gelegd wordt op de ondervloer. Deze dempt de eventuele contactgeluiden van de plank. Bij eventuele kans op opstijgend vocht kan met onder de feuter nog een extra vochtscherm aanbrengen. Een lamelparket heeft door zijn samenstelling een enorm stabiele constructie waardoor deze zich perfect leent tot zwevende plaatsing. De zwevende plaatsing wordt dan ook meestal als standaard door de fabrikant voorgesteld.
Sommige samengestelde parketvloeren worden ruw of onbehandeld geplaatst, en wordt de toplaag nadien afgewerkt terplaatse. Deze plaatsingsmethode heeft het voordeel (zoals geringe dikte en hoge stabiliteit) dat de samengestelde parket kan gecombineerd worden met de perfectie en persoonlijk karakter van een terplaatse afgewerkte parketvloer.
De afwerkingsmogelijkheden zijn hier net zo uitgebreid als bij massieve parketvloeren, en zijn toepasbaar op de parkvloeren van merken zoals : Twinfloor, Duofloor en Admonter., Moso, of bij het gamma van oude parketvloeren.
Extra aandachtspunten bij de plaatsing van parket:
Veel gestelde vragen bij de plaatsing van parket zijn : wat is de bestel richting van mijn parketvloer of wat moet er gebeuren met de zettingsvoegen in mijn chape? Wij helpen u graag verder.
Wat zijn de belangrijkste punten waarop ik moet letten bij plaatsing van parket:
- Start met een goede ondergrond, en volg de eisen gesteld aan de ondergrond goed op
- voer de nodige metingen uit en noteer deze als bewijs. Minimaal dient u altijd een vochtmeting uit te voeren, een vlakheidscontrole, controle van de treksterkte van de ondergrond, de ruwheid en zuiverheid van de ondergrond enz. Gebruik hiervoor professionele meetapparatuur.
- Bevat de ondergrond nog teveel vocht, plaats een bouwdroger en indien u niet kan wachten plaats een vochtscherm maar plaats de parket nooit op een vochtige ondergrond. Dan vervalt uw garantie.
- Indien de ondergrond onstabiel is, barsten vertoont of beweegt, laat dit herstellen door een vakman.
- Indien plaatsing van parket op vloerverwarming, voer ook een temperatuurmeting uit
- Zorg voor een goed binnenklimaat
- Climatiseer de parket weken voordien, en verwarm de ruimtes tijdens de plaatsing rond 20°c
- Gebruik professioneel plaatsingsmateriaal
- Kies voor hoogwaardige plaatsingsproducten, zoals lijmen en ondergrondvoorbereiding.
- Controleer uw hout voordat u met de plaatsing begint.
- Stel je u teveel vragen bij deze lijst dan is de beste tip : laat de parket leggen door een ervaren vakman, met kennis. parketplaatsing leer je niet nà 1 ervaring.
Richting van de parketvloer
Een parketvloer in de vorm van stroken wordt best evenwijdig gelegd met de langste zijden. Ook kan men rekening houden met de lichtinval vanuit verschillende hoeken en de opbouw van de woning. Doorgaans zal het parket het mooiste zijn méé met de kijkrichting, alhoewel elke ruimte anders is. Wij helpen u steeds met het juiste advies specifiek voor uw ruimte.
Technisch is dit ook belangrijk om rekening te houden met de werking van het hout. Aangezien hout meestal dwars op de nerfrichting het meest zal veranderen van afmeting worden grote overspanningen dwars op de nerfrichting het best vermeden.
Uitzettingsvoegen
Bij het plaatsen van een parket moet men er rekening mee houden dat deze rondom voldoende kan uitzetten. Deze uitzettingsvoeg of dillatatievoeg is afhankelijk van het type geplaatst parket. In de praktijk is een gemiddelde van 2mm/strekkende meter parket met een minimum van 0,8cm voldoende voor de meeste massieve parketvloeren. Deze uitzettingsvoegen worden opgevangen door een plint, kwartrondje of afdeklat.
De uitzettingsvoegen in de chape
In de chape worden hernemingsvoegen of zettingsvoegen geplaatst om een gecontroleerde uitdroging te bevorderen en barsten te voorkomen, terwijl de chape de ruimte krijgt om te bewegen.
Bij de aanleg van gelijmde parketvloeren (en andere hechtende vloerbedekkingen) mogen deze voegen niet zomaar worden afgedekt. Het is essentieel om te zorgen dat de parket mee kan uitzetten en krimpen met de voegen, wat betekent dat de zettingsvoeg in de chape moet worden doorgetrokken in het ontwerp van de parketvloer.
Als de klant om esthetische redenen deze voegen niet zichtbaar wil hebben, zijn er specifieke methoden om het parket over de chape te leggen zonder dat de voeg later zichtbaar is. Dit is een taak voor de professionele plaatser met service, namelijk W&A parket.