Plaatsingsmethodes

Richting van de parketvloer

Een parketvloer in de vorm van stroken wordt best evenwijdig gelegd met de langste zijden. Ook kan men rekening houden met de lichtinval vanuit verschillende hoeken en de opbouw van de woning.

Aangezien hout meestal dwars op de nerfrichting het meest zal veranderen van afmeting worden grote overspanningen dwars op de nerfrichting het best vermeden.

Uitzettingsvoegen

Bij het plaatsen van een parket moet men er rekening mee houden dat deze rondom voldoende kan uitzetten. Deze uitzettingsvoeg is afhankelijk van het type geplaatst parket. In de praktijk is een gemiddelde van 2mm/strekkende meter parket met een minimum van 1cm voldoende voor de meeste parketvloeren. Deze uitzettingsvoegen worden opgevangen door een plint, kwartrondje of afdeklat.

Voordat men met de plaatsing start moet men enkele belangrijke punten in acht nemen:

  • Ondervloeren van de parketvloer
  • Voorwaarden van het binnenklimaat

Aangezien alle verschillende parkettypes op een verschillende manier geplaatst worden, zullen wij dit voor ieder type afzonderlijk bespreken.

Mozaïekparket

Alle mozaïekparketvloeren worden steeds vol verlijmd op de ondergrond met de daartoe geschikte lijm. Met moet steeds de juiste hoeveelheid lijm aanbrengen, met de daarvoor ontworpen lijmspatel. De parketelementen worden zo dicht mogelijk aaneengesloten. (Goedkopere parketfabricatie kan voegvorming veroorzaken).

De meeste types mozaïek parket worden dan na droging van de lijm, geschuurd en afgewerkt.

Er bestaan ook al afgewerkte mozaïekvloeren welke na de plaatsing onmiddellijk klaar zijn voor gebruik. Aangezien dit type een lagere afwerkingsgraad heeft wordt deze veeleer gebruikt door de doe-het-zelver.

Parket met tand en groef

De methode voor het plaatsen van een parket met tand en groef hangt af van verschillende factoren, o.a.:

  • de dikte van het parket
  • de ondergrond
  • verwachte kwaliteit van de vloer
  • kostprijs van de totale vloer

De verschillende plaatsingsmethodes zijn:

  1. VOL VERLIJMEN OP DE ONDERGRONDHet parket wordt vol verlijmd op de steenachtige ondervloer met de daartoe geschikte lijm. Bij bredere planken dient met de kwaliteit van de lijm te verhogen omdat deze onstabieler zijn en daardoor de trekkracht verhoogt.
  2. NAGELEN EN LIJMEN OP EEN ONDERPARKET 
    Men kan ook de plank op een houten ondervloer leggen. Deze ondervloer zal de plankenvloer beter stabiliseren waardoor de werking van de plank vermindert.De ondervloer kan uiteraard op verschillende manieren geplaatst worden, afhankelijk van de dikte en samenstelling van de ondervloer (zie ook ondervloeren).Deze methode is niet de goedkoopste oplossing maar is zeker en vast de meest kwalitatieve manier om een parket met tand en groef te plaatsen.
  3. VERNAGELEN OP EEN BALKENLAAG 
    Het is evident dat dit parket een bepaalde dikte moet hebben om niet door te buigen op de balken. De plank moet een minimum dikte van 20mm hebben.De planken worden verdoken genageld in tand of groef tot in de onderliggende balk. (vernageling onder een hoek van 450C, met een zware nagel of kram)
  4. ZWEVEND PLAATSEN 
    Bij deze methode wordt de tand en groef in elkaar verlijmd en wordt de plank los gelegd op de ondervloer (ongeacht de samenstelling van deze ondervloer). Onder dit parket komt een “feuter” (feuter: vilt of Gekxpandeerd polystyreen ondertapijt) welke ook los gelegd wordt op de ondervloer. Deze dempt de eventuele contactgeluiden van de plank.Gezien de aaneenschakeling van deze planken, en de onstabiele opstelling van deze massieve vloer, moet men rekening houden met een grote uitzetting en krimp, en eventueel schotelen van de planken. Indien met dit niet kan aanvaarden moet met een van de bovenvermelde methodes toepassen.

Lamparket of traditioneel parket

Een traditioneel parket wordt hoofdzakelijk vast verlijmd op de ondergrond met de daartoe geschikte lijm en eventueel genageld afhankelijk van de soort. Aangezien dergelijk parket maximaal 12mm dik is heeft deze niet voldoende sterkte om op balken gelegd te worden. Indien dit toch gewenst is kan met het onderparket dikker kiezen (vb: 18mm plaat, tand en groef) en daarop de parket bevestigen.

De ondergrond is van groot belang bij verlijmd parket en daarom moeten alle voorwaarden van een goede ondergrond voldaan zijn.

Indien de parketstroken maximaal 25×5 cm zijn (of 30x6cm in exotische houtsoorten) mogen deze rechtstreeks op een chape worden verlijmd. Indien de afmeting van de stroken groter is dan 25×5 dan dient er een onderparket voorzien te worden.

Het onderparket

Het onderparket heeft als doel het parket te stabiliseren zodat de werking van parket verkleint. Hierdoor worden ook de krachten die het parket uitoefent op de chape verdeeld, waardoor het risico op loskomen nihil is.

Het zorgt er ook voor dat het parket kan genageld worden in een nagelbare ondergrond, waardoor een 100% verlijming kan gegarandeerd worden.

Een onderparket is een must voor de betere parketvloer

Een onderparket kan bestaan uit:

  • Een mozaïek parket met goedkoop uitgeselecteerde eik of exotenhout
  • WBP platen
  • OSB platen
  • Vezelplaten

Het mozaïek onderparket (ook wel kortweg onderparket genaamd) wordt enkel rechtstreeks verlijmd met aangepaste lijm op de chape

Platen worden gebruikt om op een bestaande stenen vloer te lijmen en te nagelen (of vijzen).

Kiest men iets dikkere platen, dan kan men bepaalde oneffenheden overbruggen of indien ze meer dan 18mm dik is kan men ze ook op een bestaande balkenstructuur plaatsen. Op de balken worden deze dan gevezen of genageld.

Het parket

Het parket wordt, zoals hierboven vermeld, verlijmd of verlijmd en genageld op de ondergrond, al dan niet met onderparket

Na het drogen wordt deze grof geschuurd, opgevoegd, fijn geschuurd, gepolierd en afgewerkt met een afwerkingproduct naar keuze.

In combinatie met onderparket kunnen heel wat houtsoorten ook op vloerverwarming gelegd worden. Hiervoor zijn aangepaste lijmen, primer en technieken voor nodig. Gelieve onze diensten hiervoor te contacteren.

Kopshout

Een kopshouten vloer wordt gelegd zoals een mozaïekparket maar met die uitzondering dat er aangepaste lijm wordt gebruikt.

Ook voor het schuren van deze vloer is iets meer tijd nodig omwille van de harde eigenschappen.

Lamelparket of meerlagig parket

Een lamelparket bestaat in enorm veel versies, afmetingen en systemen afhankelijk van de fabrikant. Daarom is het van belang de specifieke plaatsingsvoorschriften te gebruiken van de betreffende fabrikant. Deze zitten bij de betere merken steeds bij elke pak parket bijgeleverd. Indien de parket door W&A parket dient geplaatst te worden zullen wij u alle mogelijke plaatsingsmethodes aanbieden voor het betreffende product.

Aangezien het grootste deel van de lamelparket afgewerkt is vanuit de fabriek (pre-finished) wordt enige voorzichtigheid geboden bij de plaatsing van dergelijke vloer. Het grote voordeel van deze methode is dat er bijna geen stof wordt gemaakt tijdens de plaatsing omdat er niet meer moet geschuurd worden. Tweede voordeel is dat de plaatsing sneller en eenvoudiger wordt. Dit is de reden dat dit type parket op veel sympathie kan rekenen van de doe-het-zelver.

  1. vol verlijmen op de ondergrondEen lamelparket kan vol verlijmd worden op gelijk welke ondergrond,volgens ondergronden van parket. Dit op voorwaarde dat de rug van het lamelparket vervaardigd is uit hout of houtachtig materiaal. De verlijming gebeurt met de aangepaste lijm, afhankelijk van het type parket
  2. vernagelen op een balkenlaagHet is evident dat dit parket een bepaalde dikte moet hebben om niet door te buigen op de balken. De panelen moeten een minimum dikte van 20mm hebben en door tand en groef met elkaar verbonden wordenDe planken worden verdoken genageld in tand of groef onder een hoek van 450C met een zware nagel of kram, tot in de onderliggende balk.
  3. Zwevend plaatsenBij deze methode wordt de tand en groef in elkaar verlijmd en wordt de plank los gelegd op de ondervloer (ongeacht de samenstelling van deze ondervloer). Onder dit parket komt een feuter (feuter: vilt of geëxpandeerd polystyreen ondertapijt) welke ook los gelegd wordt op de ondervloer. Deze dempt de eventuele contactgeluiden van de plank.Bij eventuele kans op opstijgend vocht kan met onder de feuter nog een extra vochtscherm aanbrengen.Een lamelparket heeft door zijn samenstelling een enorm stabiele constructie waardoor deze zich perfect leent tot zwevende plaatsing.De zwevende plaatsing wordt dan ook meestal als standaard door de fabrikant voorgesteld.

Copyright © 2019 W&A Parket. All rights reserved. Cookies | Disclaimer | Privacy statement