De slijtweerstand

De slijtvastheid van een parketvloer is belangrijk voor de duurzaamheid van uw parketvloer. Hoe slijtvaster de vloer, des te langer men de vloer zal kunnen behouden zonder een renovatie uit te voeren.

De slijtvastheid wordt bepaald door 2 factoren:

  • De slijtweerstand van het gebruikte hout
  • De slijtweerstand van de gebruikte afwerkingproducten.

De slijtweerstand van het hout (of afschuifsterkte) kan men vergelijken met de volumieke massa van het hout. Hoe hoger de volumieke massa hoe beter de slijtvastheid van hout. Voor de meeste parketvloeren worden er loofhoutsoorten gebruikt omwille van hun goede slijtvastheid. Naaldhoutsoorten zijn zachter waardoor de slijtweerstand verlaagt. Algemeen mag men stellen dat als de volumemassa tussen 500 tot 1000 kg/m3 ligt, men een voldoende slijtvastheid bekomt voor een parketvloer.

De slijtvastheid van de afwerkingproducten is nagenoeg belangrijker dan deze van het hout zelf, aangezien men uiteindelijk op de afwerkingproducten zelf loopt. Ook de manier van onderhoud van het betreffende afwerkingproduct kan in grote mate de slijtvastheid verhogen. Deze punten worden nog verder uitvoerig besproken bij het onderhoud, of de afwerking van parket.

< terug naar alles over hout

Copyright © 2019 W&A Parket. All rights reserved. Cookies | Disclaimer | Privacy statement