Parket herstellen, parketschade in stappen uitgelegd

wat te doen bij waterschade aan parket, dit artikel beschrijft de stappen die je moet nemen als je uw parket wil laten herstellen

“Help, mijn parket is beschadigd! Alles over parket herstellen en renoveren”, Eerste Hulp bij Parketschade – Van Verzekeringsaangifte tot Herstelling

Is jouw prachtige parketvloer beschadigd door brand of waterschade? Of heb je schade aan uw parket door derden?
Parketschade kan voor heel wat stress zorgen, vooral als je niet goed weet welke stappen je moet nemen om alles correct af te handelen met de verzekering. In deze post bespreken we in twee duidelijke stappen wat je moet doen. Eerst helpen we je door het proces van verzekeringsaangifte en schadeafhandeling, en vervolgens leggen we uit hoe je de parket effectief kunt herstellen. In dit artikel ontdek je ook hoe je je parket kunt herstellen na waterschade, van het uitbreken van beschadigde delen tot het schuren en oliën voor een frisse look. Leer hoe je je parket renoveert en weer in topconditie brengt.


Deel 1: Schade vaststellen en afhandelen met de verzekering

1. Schade vaststellen en documenteren

Wanneer je parket beschadigd is, bijvoorbeeld door waterschade of een ongeluk, is het belangrijk om onmiddellijk de schade vast te leggen. Volg deze stappen:

  1. Maak duidelijke foto’s en video’s van de schade vanuit verschillende hoeken. Zorg ervoor dat de oorzaak, zoals een lekkage, ook zichtbaar is.
  2. Noteer de datum en uur van de omstandigheden van de schade.
  3. Voorkom verdere schade indien mogelijk, bijvoorbeeld door de waterbron af te sluiten bij waterschade.

2. Aangifte doen bij de verzekering

  1. Meld de schade zo snel mogelijk aan je verzekeraar. In België heb je meestal 5 werkdagen om de schade aan te geven.
  2. Vul het schadeaangifteformulier in en voeg je foto’s en beschrijvingen toe. Sommige verzekeraars hebben online formulieren.

3. Aanvragen van schadebestekken

Vraag offertes of bestekken aan bij professionele parketteurs. W&A parket is een erkende parket hersteller en kan u bijstaan bij het opstellen van de herstelkosten en het opmaken van het schadebestek. Wij zorgen steeds voor een offerte om het parket in zijn originele staat te herstellen. Wij zorgen dat deze offertes gedetailleerd zijn en inclusief :

Denk ook steeds aan bijkomende prijsaanvragen:

  • Drogen van de ondervloer, indien nodig.
  • verhuis van de meubels en inboedel uit de te herstellen ruimtes
  • herstel van schilderwerk, plakwerk en andere schades ten gevolge van uitbraak van de parket.
  • eventuele kost voor herhuisvesting of tijdelijke huur andere woonst

Waar heb je recht op bij een herstelling aan uw parket via de verzekering?

Bij waterschade aan je parketvloer is het belangrijk om te weten waar je als klant recht op hebt bij een verzekeringsclaim. Je hebt in principe recht op een herstel in de originele staat zoals deze vóór de schade was. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden bij het herstellen van je parket na waterschade:

  1. Herstel naar oorspronkelijke staat: De verzekering moet ervoor zorgen dat je parketvloer wordt hersteld zoals deze vóór de waterschade was. Dit betekent dat de beschadigde delen moeten worden vervangen door gelijkaardig materiaal van dezelfde kwaliteit en stijl.
  2. Geen volledige vervanging zonder reden: De verzekering staat meestal niet toe dat je de volledige vloer vervangt als alleen een deel beschadigd is. Plaatselijke herstelling is vaak de norm, tenzij de schade niet lokaal te herstellen is of er kleur- en structuurverschillen ontstaan na het herstel. Is uw parket niet meer herstelbaar, dan is een totale herstelling van de parket wel aan de orde.
  3. Onzichtbaar herstel: Als een plaatselijke herstelling visueel niet aansluit op de rest van de vloer (bijvoorbeeld door kleurverschil), kan dit een reden zijn om een groter deel of de volledige vloer te herstellen. De verzekering mag dit niet weigeren als een onzichtbaar herstel anders niet mogelijk is. Doorgaans moet het volledig parket dan ook geschuurd worden en opnieuw afgewerkt om kleurverschil te vermijden.
  4. Schadebestekken aanvragen: Vraag altijd schadebestekken aan bij erkende parketbedrijven om een duidelijk overzicht te krijgen van de kosten en opties voor herstelling. Dit versterkt je positie tegenover de verzekeraar.
  5. Expertise en goedkeuring: Een onafhankelijke expert zal de schade evalueren en bepalen welke herstelmaatregelen redelijk zijn. Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen een beslissing als je vindt dat het herstel niet voldoende is om de vloer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Door goed geïnformeerd te zijn, zorg je ervoor dat je de juiste herstelling krijgt en voorkom je dat de verzekering je tekortdoet. Laat je parket herstellen door een vakman om kwaliteit en een onzichtbaar herstel te garanderen!

Schadebestek aanvraag

4. Expertise en goedkeuring

  1. Expertisebezoek: De verzekeraar kan een expert sturen om de schade te beoordelen.
  2. Goedkeuring of afkeuring: Na de expertise krijg je een beslissing. Bij goedkeuring ontvang je een vergoeding volgens de polisvoorwaarden. Nu kan je starten met het herstel van de parketschade.
  3. Betwisting: Bij afkeuring kun je in beroep gaan. Raadpleeg een onafhankelijk expert indien nodig.

Deel 2: Herstellen van de parketvloer

het herstellen van parket in stappen, uitgelegd in 3 foto's, van uitbreken parketvloer, voorbereiden ondergrond, het plaatsen van een nieuwe maatwerk parket in teak, en nadien het schuren en afwerken van de parketvloer met olie
Herstelling parketvloer in stappen- uitbraak parket- herstel parket – schuren parket

Wanneer de verzekering de herstelling heeft goedgekeurd, is het tijd om de vloer aan te pakken. Hier zijn de stappen voor een succesvolle parketrenovatie. :

1. Uitbreken van beschadigde parketdelen

  • Verwijder zorgvuldig de beschadigde planken met een beitel of speciale zaag.
  • Zorg ervoor dat omliggende delen niet beschadigd raken.

2. Ondergrond uitdrogen

Bij waterschade is het essentieel om de ondergrond volledig uit te drogen voordat je nieuwe parket legt. Je kan veel zelf doen om de snelheid van uitdrogen te bevorderen. (Lees ook chape droogtijd fabeltjes )
Dit kan met:

  • Industriële bouwdrogers. Deze kan je huren per dag en per week.
  • Ventilatoren om de luchtcirculatie te bevorderen.
  • Verwarmen van de ruimtes, zelf door hogere temperaturen dan gewoonlijk. We raden >22°C tot 24°C aan tot zelfs 30°C bij vloerverwarming.
  • Uw parketspecialist of parketteur zal vochtmetingen uitvoeren, als de ondergrond in orde is kan gestart worden aan de herstelling. De vochtmetingen zijn gratis voor klanten van W&A parket en wie de herstelling bij W&A parket laat uitvoeren.

3. Herstellen en vervangen van parket

  • Plaats nieuwe parketdelen van hetzelfde type en patroon als het origineel.
  • Laat een professional de planken nauwkeurig op maat zagen en verlijmen voor een naadloze aansluiting.

4. Schuren en afwerken

  1. Schuren: Na het plaatsen van nieuwe delen moet de hele vloer geschuurd worden om een egaal oppervlak te creëren.
  2. Afwerking: Kies een afwerking zoals:
    • Olie voor een natuurlijke look.
    • Hardwaxolie voor extra bescherming.
    • Matte vernis voor een onderhoudsvriendelijke afwerking.

Conclusie

Met deze gids ben je goed voorbereid om je parketschade professioneel aan te pakken. Van het correct melden van de schade bij je verzekering tot het effectief herstellen van je parketvloer, elke stap is essentieel voor een succesvolle renovatie.

Heb je vragen over parket herstellen of wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact op met een ervaren parketteur voor advies op maat!

Zoals u zal vermoeden, W&A parket nv is uw vertrouwde partner om u bij te staan en kan u professioneel adviseren over de te nemen stappen, en helpt u te ontzorgen.

Heeft u een schade?

Schadebestek aanvraag

Contacteer ons en wij helpen u graag verder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2019 W&A Parket. All rights reserved. Cookies | Disclaimer | Privacy statement