Opbouw chape voor parket op vloerverwarming

opbouw-chape-voor-parket-op-vloerverwarming

Steeds meer mensen verkiezen het comfort van vloerverwarming te combineren met de gezelligheid van een houten vloer.

Ondanks de vele misverstanden is een parketvloer wel degelijk goed te combineren met vloerverwarming. Er zijn echter wel een aantal belangrijke voorschriften waar rekening dient mee gehouden te worden

Deze voorschriften kunnen we grofweg in 3 catgeorieën onderverdelen.

1. Voor het plaatsen van de parketvloer.

2. Bij het plaatsen van de parketvloer.

3. Na het plaatsen van de parketvloer.

Naast de algemene voorschriften wat betreft het plaatsen van parket, gelden voor het plaatsen van parketvloeren op vloerverwarming nog een aantal specifieke voorschriften die strikt moeten nageleefd worden.

1. Voor het plaatsen van de parketvloer.

  • De dekvloer dient op het gelijkvloers zwevend geplaatst te worden op een afdoend (niet doorprikt) vochtscherm. Dit om eventueel contact met grondvocht, nu en in de toekomst, uit te sluiten.
  • Indien er geen afdoend of een doorprikt vochtscherm aanwezig is dient een aangepaste rest- of drukvochtcoating of plastic folie aangebracht te worden om het parket te beschermen tegen opstijgend grondvocht. Op de coating kan rechtstreeks verlijmd worden wat een betere geleiding van de warmte garandeert. Het gebruik van een plastic folie met daarop dempende isolatielagen is echter minder aan te raden omdat dit isolerende bufferlagen gaat creëren, wat het rendement van de vloerverwarming sterk gaat verminderen
  • Vloeropbouw*:
  • Ook het vereiste massavochtgehalte van de dekvloer is specifiek voor vloerverwarming.
  • Nieuwe gegoten anhydriet dekvloeren dienen wel eerst voorgeschuurd te worden om de “melkhuid” te verwijderen en nadien dient een aangepaste primer aangebracht te worden teneinde een goede hechting van de lijm te garanderen (dit dient ook te gebeuren wanneer u geen vloerverwarming heeft)..
  • Bij massief parket is het aan te raden om het traditioneel parket te kiezen (10mm parket gelijmd en genageld op een onderparket van 8mm). Deze tweelaagse plaatsingsmethode garandeert een stabiele parketvloer. Door jarenlange ervaring adviseren wij een maximale breedte van 16cm om eventuele stabiliteitsproblemen van uw parketvloer te vermijden, kleinere parketvormen zoals bvb mozaïekparket  (dambord, lamel op kant,….) stroken,… kunnen ook op vloerverwarming geplaatst worden.
  • Een alternatief voor massieve parket is het meerlagig parket (kant en klaar parket opgebouwd uit 2 of meer lagen). Door zijn opbouw en samenstelling beweegt deze parketvorm minder en is deze vormvaster dan massieve parketvloeren en dit zeker in bredere breedtes. Belangrijk is wel dat de fabrikant van deze parketvloeren garantie geeft op vloerverwarming. Kwalitatief mindere merken geven immers niet altijd voldoende garanties dat hun product op vloerverwarming mag geplaatst worden.
  • Niet alle houtsoorten zijn echter even geschikt op vloerverwarming (oa beuk, kerselaar, esdoorn,…), ook hier kunnen wij u adviseren welke houtsoort geschikt is om op vloerverwarming te plaatsen.

traditionele opbouw parket op chape met vloerverwarming

voorstelling_W&A_Parket_ voor_een_kwalitatieve_opbouw_van _de_ondergrond_met_een_vochtscherm_voor_het_plaatsen_van_parket_op_vloerverwarming
voorstelling_W&A_Parket_ voor_een_kwalitatieve_opbouw_van _de_ondergrond_met_een_vochtscherm_voor_het_plaatsen_van_parket_op_vloerverwarming

2. Bij het plaatsen van de parketvloer.

  • Net voor het plaatsen moet de vloerverwarming teruggebracht worden tot een 20 graden in de buizen en een tweetal dagen na het plaatsen mag deze terug gradueel met een 5° Celsius per dag opgebouwd worden tot een 40° Celsius in de buizen. Deze stap dient steeds gevolgd worden indien de vloerverwarming volledig werd afgezet.
  • Deze stappen dienen bij het plaatsen van traditioneel parket 2x herhaald te worden.(voor de juiste afstelling contacteert u best uw chauffagist).Het is dus uiterst belangrijk om de vloerverwarming nooit direct op volle kracht te laten draaien, zelfs niet ettelijke jaren na de plaatsing.
  • Indien er hogere temperaturen bereikt worden dan deze die hierboven beschreven worden kan het hout meer gaan krimpen. In bestaande woningen is het aan te raden om vloerverwarming te gebruiken als basisverwarming en te combineren met conventionele verwarming voor piekverwarming of voor snelle opwarming. In goed geïsoleerde gebouwen (ver-nieuwbouw) kan vloerverwarming ook gebruikt worden als hoofdverwarming.
  • Als service wordt tijdens het plaatsen van de parketvloer een hotspy geplaatst onder de parketvloer. Dit is een strip die onder de parketvloer wordt geplaatst om de temperatuur op te meten. Indien er problemen zijn met de parketvloer wordt deze sensor gecontroleerd. Indien de temperatuur niet hoger gekomen is dan door de fabrikant bepaald is, dan heeft u fabrieksgarantie* op uw beschadigde plank.

3. Na de plaatsing van de parketvloer.

  • Na de plaatsing van de parketvloer moet men er voor zorgen dat de temperatuur aan de bovenkant van de chape maximum 28 graden bedraagt (dit is ongveer een 40 graden in de buizen) en dit voor dezelfde redenen als in punt 2 reeds beschreven is. Uw chauffagist kan u helpen bij de afstelling van uw vloerverwarmingssysteem.
  • De relatieve luchtvochtigheid in de ruimte dient tussen de 45 en 65% RV te bedragen en dit om de kans op vervorming, vorming van scheurtjes of open spleetjes zo goed als mogelijk te verminderen. Rekening houdend hiermee is kiervorming over het algemeen regelmatig verdeeld, en moet geduld worden. Aangezien uw parketvloer op vloerverwarming geplaatst is, zal de hygrische vervorming van deze houten vloerbekleding groter zijn dan in normale omstandigheden. Bovendien kunnen de houten elementen onderaan en bovenaan een andere vochtgehalte aannemen die bij vloerverwarming nog eens versterkt wordt. Men dient er zich dan ook terdege van bewust te zijn dat de kans op vervorming, vorming van scheurtjes of open spleetjes in de voegen groter kan zijn.
  • Het lijkt ons dus raadzaam een vochtigheidsmeter in uw bezit te hebben en deze zeker in de winterperiodes nauwlettend in het oog te houden.
    Blijkt uw parket toch extreme spleten of vervorming te vertonen gelieve ons onmiddellijk te contacteren. Wij sturen dan zo snel mogelijk een bekwaam persoon om de oorzaak vast te stellen zodat de schade enigszins kan beperkt worden.
  • Indien de woning in de winter voor een korte periode zou verlaten worden en u de verwarming zou verlagen, is het aan te raden deze niet volledig af te sluiten maar eventueel te verlagen zodat u de vloerverwarming niet in fases moet herstarten bij terugkomst. (zoals bij het begin van de verwarmingsperiode).
  • Het best vermijdt men ook al te grote klimaatschommelingen in de woning omdat het hout dan te veel van omgevingsvocht kan veranderen want nadelig zou zijn voor de stabiliteit van de plank.
  • De relatieve luchtvochtigheid ter hoogte van de vloer blijft hoger dan 40% RV en het best blijft men tussen de 45% RV en 65% RV.
  • Het bedekken van dergelijke parket met tapijten verhoogt de temperatuur aan de oppervlakte waardoor men plaatselijk meer kans heeft op grotere voegen, dus het bedekken van parketvloeren met vloerbedekkingen allerhande is niet aan te raden.

Deze richtlijnen kunt u ook nog eens nalezen in het ARTIKEL “Is parket verenigbaar met vloerverwarming ? “ zijn verschenen in het parketmagazine van september 2014.

Copyright © 2019 W&A Parket. All rights reserved. Cookies | Disclaimer | Privacy statement